20101218

Trumanfenomenet

Här på bloggen jobbar vi bland annat med att utveckla nya ord. Dagligen ställs vi ju för situationer, både i det civila och det offentliga livet, som är helt unika och saknar motsvarighet tidigare i historien. Ett språkbruk som kan hjälpa den enskilde individen att kunna förklara dessa nya, aldrig tidigare existerande situationer är en av de olika verksamheter som vi jobbar med här på bloggen.
Det finns olika sätt att hitta de nya orden och uttrycken på. En metod är med hjälp av ljus och lykta, en annan är med hjälp av www, den världsomspännande webben. Och sedan har vi sww, den smålandsomspännande webben. Det är ett mycket tillförlitligt internnät, utvecklat av Vetlandabaserade Edvin Smedvall. Det fiffiga med smålandsnätet är att det är som ett litet universum, inrymt i det svenska landskapet Småland. För att få tillgång dit måste man få en invite av någon som är uppkopplad till sww, Småland Wide Web.
Vi får mycket av våra idéer därifrån. Sedan finns ju den tidlösa gräsrotsmetoden också. Den går kort och gott ut på att ge sig ut i samhället och höra sig för med folket om de nya orden. Vi gör ibland små stickprov ute bland vanliga människor för att kolla olika trender i ord och uttryck. Senast igår var en av våra utsända på Mariatorget i Stockholm och frågade folk som korsade hennes väg om de gillade orden sprank, dankfeber, silverfylla, tankekalops, bloggpest, maskindeklinationer, indiekoncilium. En distingerad äldre herre reagerade starkt och undrade förbryllat vad som menades med ett indiekoncilium. Vår utsände frågade om han hade missat Femte Indiekonciliet, som hölls i Majorna i Göteborg för några månader sedan. Den obildade farbrorn hade inte ens hört talas om fenomenet. Vår utsände kände att tid förspilldes på denne okunnige pensionär och gick raskt vidare för att fråga en lattemorsa vad hon tyckte om ordet "kickpuré".
Så. På förekommen anledning letar vi nu dag och natt efter ett specifikt ord. Det finns ett fenomen som till sin karaktär liknar fenomenet déja vú. Man kan säga att de är besläktade. Men detta fenomen, som vi här på bloggen saknar ord för, kräver sin egna beteckning. Kortfattat fungerar det såhär: ett subjekt (du) stöter på en nyhet - ett ord, ett band, en person, en film eller vad som helst, något som är nytt och tidigare okänt, och en kort tid senare, kanske t.o.m. samma dag eller kanske samma vecka, så ser du ordet, personen eller bandet eller vad det nu kan vara, igen. Ibland är det uppenbart att det blir så, men ibland är det väldigt märkvärdigt. Visst har du, kära läsare, också varit med om detta? Senast igår drabbades en här på kontoret av detta. Av någon anledning hade han plockat fram Radioheads flaggskepp "OK Computer" och lyssnat på den för första gången på, säg, tre år. Vad tror ni händer då? Två dagar senare spelas albumet i sin helhet på ett ölhus för vår kollega. Vad är oddsen för detta? Att helt plötsligt börja lyssna på en gammal skiva som absolut inte funnits i ens liv på länge länge, och så dyker den hux flux upp utan vidare kort senare.
Känns inte livet konstigt när detta händer... man kan nästan få en känsla av att ens liv är som "The Truman Show". Att allt bara är uppgjort... Kära läsare, vad ska vi kalla detta ord?? Hjälp oss så slipper vi referera till The Truman Show varje gång vi försöker förklara denna situation för någon utomstående!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar