20121002

I saw through myself

Ska reda ut lite oklarheter kring bloggen. (Vad är förresten dealen med detta ord - oklar? Plötsligt hör jag det överallt i tid och otid, vinden har vänt!) Vad den handlar om och så vidare. 

Vi som ligger bakom hela alltet är alltså en idéhistoriker och en litteraturvetare, om än ofrivilliga sådana. Således är det också vad denna blogg handlar om. För tillfället. Idéhistoria och litteratur. Det kan hända att det ibland handlar om mer än så, men då sker det inom ramen för idéhistoria och litteratur. 

Alltså är det en ganska bred blogg - det är ju rätt breda ramar som vi har att jobba med. Jag tänker att litteraturen går igen i det mesta som görs här på jorden. Och det mesta går igen i litteraturen. Och litteraturen går igenom många skärseldar - för att hela tiden definiera sig själv och förklara vad den går ut på. Det finns inga svar, så ställ inga frågor. All konst hör ihop. Små gubbar på streck är likagärna bokstäver som små samlingar av block - block fyllda med kläder. Kläder för musiker så att de kan klä sig i andra kostymer och skapa nya ljudbilder. Ljudbilden lägger sig som en matta över de salongsberusade förståsigpåarna. Signaler sänds ut och programmerar våra hjärnor, ställer in våra frekvenser. Litteraturen korresponderar med detta - spelar på denna frekvens. Är man på en helt annan frekvens förstår man inte litteraturen. Det finns många andra sätt att tackla verkligheten på eller rätt och slätt bara se på den, men för det mesta går allt på som vanligt i litteraturen. Det har alltid funnits en ambition hos litteratörerna att fånga de andra frekvenserna. Kanske är detta en definition av vad intressant litteratur - en litteratur som ser till att ta upp åtminstone några av mottagningarna som rör sig utanför våra normala frekvenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar